17 maart 2021

Je woning verhuren: 7 tips voor verhuurders.

Heel wat mensen investeren vandaag hun spaargeld liever in vastgoed dan het op een spaarboekje te laten staan. Maar hoe word je een goede verhuurder? Waar let je op bij het verhuren van een woning? Hoe sta je stevig in je schoenen als huisbaas?

Twijfel je nog over het investeren in een opbrengsteigendom omwille van de taken die je als verhuurder op jou zal moeten nemen? Als je het van bij het begin slim aanpakt, verloopt dat vlotter dan je zou verwachten. En dan wordt je pand een mooie bron van inkomsten.

Tip 1: draag zorg voor de woning die je verhuurt.

Zorg dat de woning netjes in orde is en geen gebreken vertoont wanneer je start met verhuren. Een goed geïsoleerde, comfortabel te verwarmen woning zal je aan een hogere prijs kunnen verhuren. Bovendien is de kans groot dat je huurders tevreden zijn en trouw blijven huren.

Verhuur je een nieuwbouwwoning, dan heb je het voordeel dat alles splinternieuw is en voorzien van hedendaags energiezuinig comfort. De kans op defecten is zo goed als nul.

Tip 2: zorg ook voor je huurders.

Wees een bereikbare huisbaas voor je huurders. Melden je huurders een defect, volg dan zo snel mogelijk op en herstel vlot de mankementen.

Een goed onderhouden woning is ook in jouw voordeel - net als blije huurders.

Tip 3: voorzie je woning van de nodige attesten.

Voorzie je opbrengsteigendom van een conformiteitsattest. Dit attest bewijst aan de huurders dat je pand aan alle woningnormen voldoet. Het attest vermeldt bijvoorbeeld ook het maximum aantal huurders van de woning. Potentiële huurders kunnen dit attest opvragen bij de gemeente. Het attest is niet verplicht - behalve in sommige gemeenten - maar het toont wél jouw betrokkenheid als goede verhuurder.

Voor elke woning die je verhuurt, moet je verplicht een Energieprestatiecertificaat (EPC) voorzien. Wanneer je een nieuwbouwwoning of -appartement aankoopt bij Art of Building, is dit certificaat onderdeel van de aankoop, dus dat heb je alvast voorhanden.  Ontdek hier onze nieuwbouwprojecten.

Tip 4: maak een grondige plaatsbeschrijving.

Een plaatsbeschrijving is, zoals het woord doet vermoeden, de gedetailleerde beschrijving van de woning en de staat van alles wat zich in de woning bevindt. Ook defecten of werkpunten zijn duidelijk in de plaatsbeschrijving opgenomen.

Op die manier kan je als verhuurder na afloop van het huurcontract aantonen dat bepaalde schade ontstaan is tijdens het huren en dat de kosten dus voor de huurders zijn - tenzij het om normale slijtage of overmacht gaat, of wanneer het herstellingen zijn die je als verhuurder op jou moet nemen.

Zorg dat de plaatsbeschrijving onderdeel uitmaakt van het huurcontract én dat beide partijen de beschrijving ondertekenen. Vergeet niet om de plaatsbeschrijving telkens up te daten als er iets aan de woning verandert.

Tip 5: registreer het huurcontract.

Het is voor verhuurders verplicht - én gratis - om je huurcontract te registreren. Toch vergeten heel wat verhuurders dit, en dat is jammer, want een geregistreerd huurcontract biedt extra zekerheid. Zonder registratie kunnen je huurders zonder opzegtermijn of vergoeding de overeenkomst opzeggen.

Voeg zeker de ondertekende plaatsbeschrijving (zie tip 4) bij het huurcontract.

Opgelet: wanneer de woning door de huurders wordt gebruikt voor beroepsdoeleinden, dan is de registratie van het huurcontract niet gratis! Lees er hier alles over.

Tip 6: informeer je over het Fonds der bestrijding van de uithuiszettingen.

Wat kan je doen als je huurders enkele maanden de huur niet betalen? Wees er op tijd bij! Bedraagt de achterstallige huur minimum 2 tot maximum 6 keer de huurprijs? Dan moet je als verhuurder contact opnemen met het OCMW.

Er wordt dan een begeleidingsovereenkomst opgesteld tussen jou (de verhuurder), de huurder en het OCMW met een afbetalingsplan om de achterstallige huur betaald te krijgen. Binnen de 5 dagen na het ondertekenen van deze overeenkomst, krijg je vanuit het OCMW alvast 50% van de achterstallige huur - met een maximum van €1250.

Dit Fonds der bestrijding van de uithuiszetting is de opvolger van het huurgarantiefonds voor verhuurders, dat niet meer bestaat.

Tip 7: raadpleeg regelmatig de huurwet.

Blijf als verhuurder goed op de hoogte van de laatste wetgeving rond huren en verhuren. Op de website van de Vlaamse overheid vind je alle informatie gebundeld. Zo ben je altijd op tijd in orde met jouw kant van het plaatje en verloopt het verhuren vlot.

Praktische informatie.

Wil je meer weten over het bepalen van de huurprijs, het instellen van de indexering en andere praktische zaken? Die informatie - mét handige calculatietools - vind je allemaal op de webpagina over verhuren van de Vlaamse overheid.

Klaar voor een opbrengsteigendom?

Ben je klaar voor een interessante investering in een opbrengsteigendom? Neem alvast eens onze nieuwbouwprojecten door en maak een afspraak. We begeleiden je met plezier doorheen het traject.