12 november 2020

Slim investeren in vastgoed: waar moet je op letten?

Je spaarboekje daalt door de lage rente elke dag in waarde. Dan is het interessant om het ‘slapende’ spaargeld te investeren in iets dat gegarandeerd niet in waarde afneemt: vastgoed. Maar waar moet je op letten?

Ligging is sleutel tot succes.

Wanneer je investeert in een pand, dan hou je rekening met tal van factoren. Een aspect dat sommige mensen uit het oog verliezen omdat ze focussen op de kostprijs is: een goede locatie. Kies een woning of appartement dat goed gelegen is. Zo weet je bijna zeker dat je pand altijd snel verhuurd zal zijn. 

 
“Kies een opbrengsteigendom dat goed bereikbaar, veilig voor zachte weggebruikers en centraal gelegen is.”

 
Welke locaties zijn interessant? 

Maar wat is dat dan: goed gelegen? Let bij het kiezen van een opbrengsteigendom op bereikbaarheid, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer. Is de omgeving veilig voor zachte weggebruikers? En hoe centraal en dichtbij voorzieningen als apotheker, bakker en supermarkt ligt het pand? 

Geen wonder dat Art of Building bij het selecteren van projecten volop aandacht heeft voor de ligging en locatie van de nieuwe panden. Al onze woningen en appartementen genieten stuk voor stuk van een uitstekende ligging voor toekomstige bewoners.

Verhuren = lening afbetalen

Leen niet te veel. Reken bij het afsluiten van een lening even na of je de afbetaling minstens zal kunnen dekken met het huurgeld dat je maandelijks zal ontvangen. 

Vergeet ook niet om er de notariskosten die bij de aankoop komen kijken in te verrekenen. Op die manier zit je investering veilig en zal je een interessant rendement uit je vastgoed halen.


“Koop vastgoed waar veel vraag naar is. Dan zal je het makkelijk kunnen verhuren.”


Wie worden de bewoners?

Wanneer je een woning koopt als opbrengsteigendom, probeer dan je persoonlijke voorkeuren even te vergeten. Denk vooral aan de schaarste op de woningmarkt: wie is vooral op zoek naar woningen, en welke woningen willen ze? 

Jonge gezinnen die een praktische, hedendaagse woning willen of medioren, senioren en jonge starters op zoek naar een mooi appartement zijn bijvoorbeeld talrijker dan mensen die een grote vrijstaande villa willen huren. Koop vastgoed waar veel vraag naar is.

De staat van het vastgoed

Let goed op de staat van het pand dat je koopt als opbrengsteigendom. Heel wat mensen kiezen om een oude woning te renoveren, maar schatten daarbij de renovatiekosten en onverwachte kosten te laag in. Bovendien ben je als verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, wat bij een oude woning soms niet te onderschatten is.
 

“Een nieuwbouwwoning levert tevreden huurders op.”

 
Een nieuwbouwwoning of -appartement biedt heel wat voordelen aan de verhuurder: er zijn geen verborgen renovatiekosten, alle moderne wooncomfort is aanwezig en bovendien zijn nieuwbouwwoningen energiezuinig. Een gloednieuwe woning zal ook een stuk beter in de verhuurmarkt liggen en tevreden huurders opleveren.

Onze gezinswoningen en appartementen al gezien? Ontdek ons aanbod hier.